ZAŽELI – Program zapošljavanja žena

ZAVRŠNA KONFERENCIJA - III faza

SRIJEDA – 22.03.2023.Organizacija završne konferencije sufinancirana je u okviru Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz Europskog socijalnog fonda. Okupljene  na Uvodnoj konferenciji pozdravio je Živko Bulat, općinski načelnik Općine Unešić, a predstavila ga je Ankica Slavica, voditeljica projekta i pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Unešić.

Na samom početku ove završne konferencije za projekt „Zapošljavanjem žena pomognimo Zagori – III faza“, pozdravljam sve nazočne, predstavnike medija, zatim naše žene koje su radile na ovom projektu, koristim priliku pozdraviti i naše korisnike koje se obilazilo kroz ovih šest mjeseci,

opširnije >>


 

Potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava

„Zapošljavanjem žena pomognimo Zagori – III faza“U okviru ZAŽELI - program zapošljavanja žena – faza III, Općina Unešić je dana 28. srpnja 2022. godine potpisala Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, kodni broj: UP.02.1.1.16.0273 te započela s provedbom projekta pod nazivom "Zapošljavanjem žena pomognimo Zagori – III faza".

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić uručili su istog dana u Zagrebu, 62 ugovora vrijednih više od 60 milijuna kuna u okviru Poziva "Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III“. Riječ je o projektu koji vraća na tržište rada teže zapošljive žene zrelije dobi koje će skrbiti o starijim i nemoćnim osobama, rekao je Plenković i dodao kako će se kroz ovu fazu zaposliti će 1233 osobe koje će skrbiti oko 7400 starijih i nemoćnih.

Projekt „Zapošljavanjem žena pomognimo Zagori – III faza“ financiralo je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru treće faze poziva „ZAŽELI – PROGRAM ZAPOŠLJAVANJA ŽENA – faza III“ kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta je 988.800,00 kn i intenzitet potpore je 100 %.

Projekt se provodi u suradnji s obveznim partnerima Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područni ured Šibenik, Ispostava Županja te Centrom za socijalnu skrb Drniš. Trajanje projekta je 8 mjeseci, točnije od 28.7.2022. do 28.3.2023. godine, tijekom kojega će žene biti zaposlene na maksimalnih 6 mjeseci te će im se omogućit sva potrebna oprema i materijal za rad.


 

Potpisani ugovori o radu s 20 žena sa područja općine Unešić

„Zapošljavanjem žena pomognimo Zagori – III faza“U okviru provedbe projekta "Zapošljavanjem žena pomognimo Zagori – III faza", Općina Unešić kao korisnik bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda u okviru treće faze poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III“ kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020 potpisala je ugovore o radu s 20 žena koje će se u narednih šest mjeseci, počevši s 01. rujna 2022. godine, brinuti o 120 korisnika na području 16 naselja općine Unešić.


Cilj ovoga projekta je osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena u lokalnoj zajednici koje će ublažiti posljedice njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva te ujedno potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života krajnjih korisnika.

Nositelj ovog projekta pod nazivom ‘Zapošljavanjem žena pomognimo Zagori – III faza’ kodnog broja UP.02.1.1.16.0273 je Općina Unešić s partnerima: Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područni ured Šibenik, te Centrom za socijalnu skrb, Drniš.


Projekt se sufinancira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u iznosu prihvatljivih troškova 988.800,00 kuna. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%).

Kroz ovaj projekt, zaposlenice će obavljati sljedeće poslove poslove:
- rad i aktivnosti poboljšanja kvalitete života krajnjim korisnicima, pružajući im pomoć u dostavi namirnica, lijekova, isporuci paketa kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština prema svakom krajnjom korisniku,
- pomoć u pripremi obroka u kućanstvima krajnjih korisnika,
- pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora/domova,
- pomoć pri oblačenju i svlačenju i održavanju osobne higijene korisnika,
- pomoć u posredovanju pri ostvarivanju raznih prava (plaćanje računa, dostava pomagala i naručivanje kod liječnika i sl.), pomoć u socijalnoj integraciji,
- pružanje podrške krajnjim korisnicima kroz razgovore i druženje, uključivanje u društvo te ostali svakodnevni poslovi u dogovoru s korisnikom ili voditeljem projekta. 

- kontakt mail: procelnica@unesic.hr
- kontakt osobe za više informacija:

Voditelj projekta: Ankica Slavica Tel: 022/860-610
Administrator na projektu: Vinka Paić Tel: 022/860-610


 „Zajedno do fondova EU“
„Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Općine Unešić“.


 

IPA


ESF

NOVOSTI

Veljača 2023.

Završene su aktivnosti, odnosno terenski rad 20 zaposlenih žena u smislu pružanja potpore i podrške za 120 osobama za koje je takva usluga osigurana kroz projekt „Zapošljavanjem žena pomognimo Zagori - III faza“. Također, zaposlenice su izvršile podjelu „paketa broj 6“. Paket sadrži kućanske i osnovne higijenske potrepštine za krajnje korisnike.

Zaposlenice kroz ovaj projekt, svojim su korisnicima, u veljači pružile pomoć u obavljaju svakodnevnih aktivnosti.

Projekt „Zapošljavanjem žena pomognimo Zagori - III faza“, kodni broj UP.02.1.1.16.0273, traje do kraja ožujka 2023. godine.

Ovaj projekt pokazao se od velike važnosti jer je potaknuo zapošljavanje, pomogao najugroženijim skupinama, potakao partnerstvo na lokalnoj razini i na kraju, zajedničkim snagama, našu lokalnu zajednicu pretvorio u kvalitetnije mjesto za život.

Već sada se može reći da se projekt pokazao punim pogotkom i mnogi sudionici se pitaju hoće li se nastaviti, a javljaju se i novi potencijalni korisnici. Siječanj 2023.

U mjesecu siječnju 2023. godine, nastavljane su aktivnosti 20 zaposlenih žena u smislu pružanja potpore i podrške za 120 osobama za koje je takva usluga osigurana kroz projekt „Zapošljavanjem žena pomognimo Zagori - III faza“. Također, zaposlenice su izvršile podjelu „paketa broj 5“. Paket sadrži kućanske i osnovne higijenske potrepštine za krajnje korisnike.

Krajnjim korisnicima (120) se i dalje, kroz projekt “Zapošljavanjem žena pomognimo Zagori – II faza”, pruža pomoć u dostavi namirnica, pomoć u pripremi obroka, pomoć pri oblačenju i svlačenju, briga o higijeni, pomoć u socijalnoj integraciji, pomoć u posredovanju u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala i sl…), pružanje podrške krajnjim korisnicima kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo.Prosinac 2022.

U mjesecu prosincu 2022. godine, nastavljana je mjesečna podjela paketa u sklopu provedbe projekta „Zapošljavanjem žena pomognimo Zagori - III faza“ Izvršena je podjela „paketa broj 4“. Paket sadrži kućanske i osnovne higijenske potrepštine za krajnje korisnike. Zaposlenice kroz ovaj projekt svojim korisnicima nastavljaju pružati pomoć u obavljaju svakodnevnih aktivnosti: pomoć u dostavi namirnica, lijekova i drugih potrepština, plaćanje računa, pomoć u pripremi obroka u kućanstvima korisnika, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora/domova korisnika, briga o higijeni korisnika, pomoć u socijalnoj integraciji, posredovanju u ostvarivanju raznih prava.

Iako pružanje podrške i pomoći korisnicima kroz provedbu ovog projekta traje do veljače 2023. već sada se sa sigurnošću može reći da je ispunio svoju zadaću – omogućio zapošljavanje teško zapošljivih skupina žena i pružanje pomoći starim, nemoćnim i osobama u nepovoljnom položaju u svakodnevnim poslovima u kućanstvu.

Osim pomoći u kući, starijim osobama jako su važna druženja i socijalni kontakti jer se u trećoj životnoj dobi često javlja osjećaj izoliranosti i beskorisnosti u društvenoj zajednici. Ovaj osjećaj osobito se pojačava kod onih koji žive sami, a takvih korisnika na području Općine Unešić je veći broj. Imati nekoga na koga se mogu osloniti i obratiti za pomoć, zasigurno je jedan od najvažnijih aspekata projektnih aktivnosti čime se u velikoj mjeri poboljšava kvaliteta života korisnika. Svakako je za pohvalu i kontakt koji su zaposlenice ostvarile s članovima obitelji od korisnika koji žive u udaljenim mjestima, te tako zajednički pridonose skrbi korisnika.

Provedbom ovog projekta do sada, stvoreni su prijateljski odnosi između korisnika i zaposlenica, što se vidi i kroz zajedničko druženje prilikom proslava već nekoliko rođendana gdje su zaposlenice same ispekle torte za korisnike.

Osim višestruke koristi za korisnike projekta, i žene zaposlene na pružanju pomoći i podrške, vidljivo je da, kroz ovo radno iskustvo, jačaju svoje socijalne vještine i šire mrežu kontakata.Studeni 2022.

U mjesecu studeni 2022. godine, nastavljana je mjesečna podjela paketa. Zaposlenice u projektu „Zapošljavanjem žena pomognimo Zagori - III faza“ izvršile su podjelu „paketa broj 3“ kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština za krajnje korisnike.

Zaposlenice kroz ovaj projekt svojim korisnicima nastavljaju pružati pomoć u obavljaju svakodnevnih aktivnosti kao što su pripremanje obroka, održavanje kućanstava, nabava namirnica i lijekova, pomoć u osobnoj higijeni korisnika.Listopad 2022.

U mjesecu listopad 2022. godine, zaposlenice u projektu „Zapošljavanjem žena pomognimo Zagori - III faza“ izvršile su podjelu „paketa broj 2“ kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština za krajnje korisnike.

Također je održan i mjesečni sastanak na kojem su prisustvovale žene zaposlenice i voditeljica projekta. Zaposlenice su predale potvrde o primitku paketa krajnjih korisnika i izvješća o radu.Rujan 2022.

„ZAPOŠLJAVANJEM ŽENA POMOGNIMO ZAGORI - III FAZA“, KODNI BROJ UP.02.1.1.16.0273.

U mjesecu rujnu 2022. godine, izvršena je podjela „paketa broj 1“ kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština za krajnje korisnike

S mjesecom rujan, 20 žena zaposleno u ovom projektu, započelo je sa svakodnevnim pružanjem pomoći i podrške za 120 starijih i nemoćnih osoba na području 16 naselja Općine Unešić, koje će trajati 6 mjeseci:

  • rad i aktivnosti poboljšanja kvalitete života krajnjim korisnicima, pružajući im pomoć u dostavi namirnica, lijekova, isporuci paketa kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština prema svakom krajnjom korisniku,

  • pomoć u pripremi obroka u kućanstvima krajnjih korisnika,

  •  pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora/domova, o pomoć pri oblačenju i svlačenju i održavanju osobne higijene korisnika,

  • pomoć u posredovanju pri ostvarivanju raznih prava (plaćanje računa,

  • dostava pomagala i naručivanje kod liječnika i sl.), pomoć u socijalnoj integraciji,

  •  pružanje podrške krajnjim korisnicima kroz razgovore i druženje, uključivanje u društvo te ostali svakodnevni poslovi u dogovoru s korisnikom ili voditeljem projektaPowered by: Pro Web - Šibenik